Hévíz

Hévíz a világ legnagyobb biológiailag aktív természetes termáltavával a szívében Magyarország és Európa egyik legkedveltebb egészség-turisztikai és rehabilitációs központja. A Balatontól alig pár kilométerre elterülő város egyedisége a tó természeti adottságai, valamint az általa teremtett egyedülálló mikroklíma mellett a több mint 200 éves múltra visszatekintő klasszikus hévízi gyógykúrában rejlik. Hévízen megpihenhet a fáradt test és felüdül a lélek. Az egyedülálló tavirózsák látványa,a tó felett lebegő por- és allergénmentes párafelhő, valamint a csodálatos, tavat körülölelő zöld fák gyógyító és vitalizáló élményt nyújtanak. Hévíz amellett, hogy világhírű gyógyüdülőhely, egyben az ország egyik legjelentősebb wellness központja is; Ebben az egyedülálló városban várja gyógyulásra, pihenésre, vagy aktív kikapcsolódásra vágyó vendégeit a CE QUELLE Hotel**** gyógy-és wellnessszálloda.


HÉVÍZI TÓ


A Hévízi tavat megpillantva az ember szeme elé páratlan természeti látvány tárul; a csodálatos zöld és virágos park közepén elhelyezkedő Hévízi tó csillogó vizén ringatózó indiai vörös tündérrózsa (Nymphaea lotus ssp. thermalis), amely az egész tóban mindenhol fellelhető, és a felette lebegő páraréteg. A tavat lombhullató mocsári ciprusok övezik, amelyek az egyediségét fokozzák. Európa legnagyobb gyógyító erejű természetes tava mintegy 4,44 ha-os területen helyezkedik el. Ellentétben a világ többi meleg vizes tavával, melyek általában vulkanikus eredetű agyag- vagy sziklatalajban nyugszanak, a hévízi tőzegmedrű forrástó. A tó felszíne ovális alakú. keresztmetszete egy délfelé elhajló tölcsér képét mutatja, amely a forrásánál a legmélyebb; a 38 m mély kráterből percenként 30-40 ezer liter hozammal 38,5°C-os víz jut a felszínre. A Hévízi-tó hőmérséklete a föld mélyéből előtörő hideg és meleg forrásvizek keveredésének eredménye. Ez a kevert meleg víz táplálja a tavat. Nyáron a víz hőfoka 33-35 °C, de nagyon meleg napokon elérheti a 36-38 °C-ot is. Ősszel és télen a hőmérséklet alacsonyabb, mintegy 24-26 °C körül mozog. A víz hőfoka a fürdőzőkre, betegekre nyugtatólag, pihentetőleg hat, mert ez a hőmérsékleti érték az ember hőháztartása szempontjából közömbösnek számít. A tóban általában mindenhol közel azonos hőmérséklet uralkodik, mert a tó felett elhelyezkedő, 1,5-2 méter széles páraréteg megakadályozza a víz lehűlését, a többirányú vízáramlás és az 50 ha véderdő pedig elősegíti a hőmérséklet egyenletességét. Ha a Hévízi-tó felszínét megfigyeljük, megállapíthatjuk, hogy a tó nincs nyugalomban. Egyrészt: a tavat tápláló forrás a tó vizét állandóan mozgásban tartja, a mélyből feltörő víz lassú körforgással gyűrűzik a partok felé. Másrészt: a víz és a levegő közötti hőmérsékletkülönbség következtében a víz a felszínen kissé lehűl és így nagyobb fajsúlyánál fogva ismét lefelé áramlik. Eközben a tó egész víztömege hengeres mozgással lassan jobbra forog. E kettős vízmozgásnak fontos szerepe van a tó hőmérsékletének szabályozásában, valamint a hatóanyagok egyenletes eloszlásában. Az egyenletes és állandó vízáramlás jótékonyan hat a szervezetre is, mert a fürdőzőket állandó, enyhe masszázsban részesíti.
 

HÉVÍZI SÉTA


Hévíz mediterrán jellegű mikroklímája a tó főbejáratához vezető Schulhof Vilmos sétányon érzékelhető leginkább. A kora tavasztól késő őszig nyíló színpompás virágok, egzotikus örökzöldek mellett elsétálva valóban egy délszaki szigeten érezhetjük magunkat. A fürdőhely levegője tiszta, por és páramentes. A promenádot padsor övezi, megállásra, ráérős szemlélődésre késztetve az üdülővendégeket. A sétány hangulatát a Szent András Állami Reumatológiai és Rehabilitációs Kórház műemléki védettségű épületei mellett köztéri alkotások sora teszi még hangulatosabbá. Aki szívesebben fedezi fel a városbelsőt, egy-egy történeti pillanatképet itt is kaphat: a várost a múlt század elején jellemző elegáns villaépítészet romantikáját közvetítik a József Attila utcában található épületek, villák. Az Ady Endre utcában található a Hotel Hélios „B” épülete, az egykor Tisztviselők Háza, amelynek egykori fénye még visszaköszön a hotel parkjában lévő koros juhar- és hársfák, méltóságteljes tűlevelűek eleganciája láttán.
Az új építésű hévízi Városháza főbejárata mellett, a lépcsőházként is funkcionáló ellipszis formájú tornyon 18 harangból álló harangjáték látható, mely a toronyban naponta háromszor körbejáró bábfigurák vonulásához szolgáltatja a zenét. A Városháza falán egy tűzzománc alkotás látható, amely Szent István királyt ábrázolja. Hévízi sétánkon érdemes még ellátogatni a város templomaihoz: a Szentlélek római katolikus templom Hévíz legnagyobb, mintegy 1000 főt befogadó temploma. A templom hét tornya a Szentlélek hét ajándékát jelképezi. Az evangélikus templom templom Szeghalmy Bálint nagyváradi származású építész által 1941-ben tervezett, akkor meg nem valósult tervei alapján épült 1995-98 között. A Hévízre látogatók számára kihagyhatatlan program az egregyi városrész felkeresése: városbölcső: Egregy- a ma Hévíz részét képező Egregy középkori falu volt, amely a török időkben elpusztult, majd a XVII. században német telepesek élesztették újjá. A kis városrész egykor virágzó szőlőkultúrájának hagyományait őrzik ma is az itt termelő borászok és vendégfogadók. Kihagyhatatlan gasztronómiai kirándulócélpont! Az egregyi szőlőhegy tetején áll a XIII. századi, Árpád-kori műemlék templom és a templom körüli temető. A szép műemlék környezetéből kilátás nyílik a közeli dombvonulatokra, a szőlőtermő parcellákra és beépített lejtőkre. Az egregyi domb alján, az Attila utca végében romkert, egy császárkori épület maradványai láthatók.